lauantai 27. syyskuuta 2014

Without syöpäkääryle!

Heippa hei kaikille! Mulle tuli kesän lopulla viesti sähköpostiin, jossa kysyttiin haluisinko osallistua tupakanvastaiseen kampanjaan. Sen kummempia kyselemättä vastasin myöntävästi, sillä oon aina ollut tupakanvastainen ihminen ja tottakai halusin osallistua. Joten, tässä sitä nyt ollaan, osana tupakanvastasta kampanjaa!
              Tän kampanjan nimi on Without syöpäkääryle(Click!) ja tän tavoitteena on luoda tupakoimattomuuden puolesta puhuva yhteisö. Kampanja on suunnattu pääasiassa 12-17-vuotiaille tytöille, mutta muutkin kiinnostuneet saa toki osallistua. Oikeastaan kilpailun säännöissä lukee, että kilpailuun voi osallistua 13-20-vuotiaat ihmiset, joten se lienee tarkemmin tän kampanjan kohderyhmä. cg
               Kampanja-aika on siis 22.9.-16.11.2014, jonka aikana voit osallistua tähän kilpailuun ja tukea samalla tupakoimattomuutta. Kampanjasivuilla on tarkemmat ohjeet osallistumisesta, joten lukekaa ne huolella, mutta mä sanon tällee yleisesti vähän!
               Eli voit osallistua yksin, kaksin tai korkeintaan kolmisin tähän kuvakilpailuun. Jos kuvassa on kolme henkilöä, kaikki voittavat siis kyseiset palkinnot, ettei vain yhdelle heistä sitä anneta. Kilpailuun voi osallistua itse kampanjasivustolla, Instagramissa ja/tai Facebookissa. Muistakaa lukea huolella osallistumisohjeet, ettei sitten käy ikävästi, että kuva jää virheen takia huomaamatta meiltä. Esimerkiksi yksityinen Instagram-tili on este, sillä emme voi nähdä niitä kuvia.
               Viikottain valitaan siis voittaja tän kahdeksan viikon aikana ja kampanjan loputtua valitaan koko kilpailun voittanut, jossa pääpalkinto on kyllä mun mielestä tosi kiva! Näiden voittajien valintakriteerit eivät liity mitenkään ihmisen ulkonäköön tai muuhun pinnalliseen, vaan voittajat valitaan kuvan oivaltavuuden ja hauskuuden perusteella. :)
                  shr Tässä myös vähän faktoja tupakasta, jotka videollakin kerroin. Tuli ehkä vähän tollanen kirjakielellinen tyyli tohon videolle, mutta antakaa se anteeksi tällä kertaa. (kuva täältä)

BEAUTIFUL

Olen kaunis ilman tupakkaa
Raikkaus on kaunista. Ihon kunto heijastaa usein muuta terveyttäsi, joten terveellisen ravitsemuksen, riittävän unen, liikunnan ja puhtauden lisäksi myös tupakoimattomuus on tärkeä osa ihon hyvinvointia.
Tupakoimattomuus palkitsee nyt ja myöhemmin. Tupakointi lisää ja pahentaa aknea sekä tekee kasvot elottoman näköisiksi. Se myös heikentää hiusten kuntoa ja saa kynnet ja hampaat kellastumaan.

COOL

Olen cool ilman tupakkaa
Suurin osa nuorista ei tupakoi, eikä se heidän mielestään ole muodikasta. Coolia on sen sijaan pitää huolta itsestään.
Tupakkatuotteiden käytöstä yritetään luoda itsenäisyyteen, viehättävyyteen ja menestykseen liittyviä mielikuvia. Tyttöjä houkutellaan tupakoimaan suunnittelemalla heitä viehättäviä tupakkatuotteita kuten ohutsavukkeita ja kauniita, huulipunapaketteja muistuttavia askeja. Tosielämässä kauneus ja menestys eivät kulje käsi kädessä tupakan kanssa.

PERFECT

Olen täydellinen ilman tupakkaa
Elämä ei ole täydellistä ja arjen tasapainoa horjuttavat usein stressi ja kiire. Tupakointi vain lisää stressiä ja pahaa oloa.
Tupakkaan nopeasti kehittyvä riippuvuus vaikuttaa niin, että tupakoitsijan on saatava nikotiinia tasaisin välein. Tupakoitsija luulee lievittävänsä tupakalla stressiä, kun hän lievittääkin ainoastaan nikotiinista johtuvia vieroitusoireita. Terveellisillä elämäntavoilla on helpompi lisätä hyvää oloa ja mieltä.

BRAVE

Olen rohkea ilman tupakkaa
Rohkeutta on se, että pystyy tekemään omia päätöksiä ja seisomaan omien ajatustensa takana. Rohkeutta on olla oma itsensä ja tehdä itselleen tärkeitä asioita.
Joskus sosiaalinen paine saa tekemään asioita, joita ei oikeastaan haluaisi. Tupakasta kieltäytyminen on osoitus uskalluksesta tehdä valintoja. Myös tupakoinnin lopettaminen on rohkea valinta, josta voi olla ylpeä. Tsemppaa myös kavereitasi heille itselleen tärkeissä asioissa.

SWEET

Olen makea ilman tupakkaa
Hyvä ruoka on raikasta, maukasta ja terveellistä. Ruoasta nauttiminen on jokapäiväinen arjen ilo, joka tuo hyvää oloa. Tupakka pilaa tämän nautinnon heikentämällä maku- ja hajuaistia.
Elämä maistuu ja tuoksuu paremmalle ilman tupakkaa. Jaksat hyvin ja kroppakin pysyy kunnossa, kun syöt hyvin ja liikut monipuolisesti. Tupakoitsijan on todettu myös keräävän todennäköisemmin ylimääräisiä vararenkaita vyötärölle kuin tupakoimattoman. Hyvä ruoka ja liikunta maistuvat makealta myös yhdessä ystävän kanssa.

Mä itse en oo koskaan kokeillut mitään päihteitä, sillä mulla ei oo kiinnostusta kokeillakaan semmosta, mikä aiheuttaa ihmiselle noin paljon pahaa. Lisäks mun kaveriporukka on aina ollut aikalailla päihteetön, mitä nyt yläkoulussa alkoi jotkut tällässiä paheita harrastamaan. He eivät kuitenkaan painostaneet tai tarjonneet niitä minulle, eikä muittenkaan pitäisi mun mielestäni.
               Yrittäkää pysyä erossa tupakasta. Mitä pidempään maltat olla polttamatta, sitä todennäköisemmin et edes alota. Näin meille yläkoulussa opetettiin. Musta tuntuu, että nuorilla on sellanen kuva tupakoinnista, että se on jotenkin hienoa polttaa. Mä ainakin pikemminkin katson harmistuneena, kun näen jo aivan liian nuoren tupakka suussa nurkan takana piilossa, ettei tutut vaan näe, kun salaa polttelee. Korvatkaa tollaset tupakat vaikka liikunnalla tai hyvällä ruualla, se jos mikä kannattaa - ja on myös huomattavasti hienompaa.
                Mä tässä muuten tajusin, että musta voi tulla sellanen, joka kiertelee kouluilla puhumassa nuorille päihteistä, se oikeesti sopis mulle ja ois mun mielestä kiinnostavaakin. Mulle tulikin Instagramissa kysymys, jossa ihmeteltiin, että miten se tupakoimattomia haittaa, jos jotkut tupakoivat. Tän kampanjan ideana ei siis ole mollata tupakoivia, vaan pyrkiä tuomaan esille se, miksei kannata tupakoida ja yrittää saada nuoret tupakoimattomuuden kannalle. :) Mulla kuitenkin henkilökohtasesti on kyllä yksi juttu ainakin, mikä mua haittaa siinä, että jotkut polttaa. Jossain jonossa tai muussa vastaavassa ollessa joskus joku päättääkin alkaa polttaa tupakkaa. Siitä ei sit niin vaan lähetä ja vältetä sitä passiivista tupakointia. En pidä yhtään tupakan hajusta ja muutenkin mua ällöttää, että mäkin saan siitä sen tupakasta osakseni. Ihmiset voisi mun mielestäni vähän miettiä, että missä sitä tupakkaa polttaa, jos kerran on poltettava.
               Voisin kirjottaa tästä hirveesti, mut eiköhän mun kantani jo tullut selväksi. Muistakaa osallistua kilpailuun! Heippa <3            

i_am_a_girl._i_don't-88133 (Kuva täältä)

32 kommenttia:

 1. Olet asian ytimessä! Lisäksi mainitsisin että alkoholiin ja tupakkaan menee tosi paljon rahaa ja esimerkiksi kahdella tupakka-askilla saa kuukaudeksi rajatonta musiikkia ja sixpackilla olutta saa rajattomasti leffoja vastaavaksi ajaksi netin suoratoistopalveluista. Kumpi on hauskempaa, rajatonta musiikkia, leffoja ja sarjoja elämään vai terveyttä pilaavat pari askia tai sixpack? Sitä paitsi eipä taida edes riittää pari ja yksi näille eli paljon rahaa turhaan.

  Kun itse tupakoinnin ja juomisen lopetin, aloin harrastaa mielekästä liikuntaa. Pitkään olin ylipainoinen ja kaikki oli raskasta - jopa kävely portaissa. Nykyisin juoksen portaissa! Todellakin saan olla tyytyväinen että lopetin nämä roskat ja saan sisältöä elämääni paremmasta. Kannustan myös muita, koska nyt onnistuu juoksu, reipas kävely, pyöräily, mikä tahansa. Kun aiemmin jo kotona astioita tiskatessa hengästytti! Ja sitä paitsi säästyi useita satasia rahaa vuodessa parempaan!

  Kavereita ei paljoa ole, kun ne juurikin olivat sellaisia jotka kannustivat ja olisi jäänyt ulkopuolelle koulussa, ellei olisi tupakoinut... mutta sen jälkeen rupesin miettiin et hei: pari hassua kaveria vai terve ja vilkas elämä? Valitsen jälkimmäisen! Siitäkin huolimatta, että olen edelleen yksin. Mutta tyytyväinen päätöksestäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen sun kanssasi!
   Hui kamala, onneks nyt on kaikki hyvin! Ikävää ettei oo oikein kavereita, mutta uskon, että niitä kyllä tulee vielä, kun ne oikeat sattuu kohalle :) Onnee sulle, että oot onnistunu tossa!

   Poista
  2. Kiitos Iina, parasta yritetään :D

   En suosittele näitä kenellekään, koska ilman tupakkaa ja alkoholiakin voi elää. Yhden kerran näin ala-asteikäisen pojan tupakka suussa piilossa kaupan takapihalla, olin niin järkyttynyt, että en pystynyt edes puuttumaan asiaan.

   Yleisellä paikalla yritän välttää paikkoja, missä on tupakanpolttajia. En halua enää edes hengittää tuota, mutta joskus se tietenkin on vaikeaa, kun ihmisiä kävelee ohitsesi tupakka suussa.

   Ja vaikkei kavereita ole, niin se on mielestäni parempi valinta, kuin kaverit jotka kannustavat tekemään sitä mitä et halua. Toivotaan, että jostain löytyy vielä ihmisiä, joille on OK, että minä en suostu tupakkaa suuhun laittamaan enkä edes halua koskea alkoholiin. Tähänastisista ei ollut OK, mutta he eivät olleetkaan kavereita! Tosikaveri hyväksyy jokaisen sellaisenaan.

   Poista
 2. Tosi hyvä ja asiallinen video! En ole ikinä aikonut aloittaa polttamista, mutta tämä vahvisti vielä enemmän mielipidettäni! Mitä iloa tupakasta edes on? En älyä miksi jotkut edes polttaa....esim. Mun ratsastuksen opettaja polttaa TUNNIN välein ja se on mun mielestä aika kauheeta... mutta oli kyllä tosi hyvä vidi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva kuulla! Mä mietin kanssa samaa aina. Ja joo munki mielestä :/ Jotku polttaa jopa monta kertaa tunnin aikana!

   Poista
 3. Aijon kyllä osallistua, sillä oon ittekkin päihteitä vastaan ja noi kaikki asiat tässä tekstissä on kyllä niin totta! :)

  VastaaPoista
 4. Ois tullu keskityttyy sun puhumiseen paremmin jos oisit vetäny videon ilman leikkauksii. Älä yritä liikaa tehä videosta täydellistä, niinku et yritä sun blogi-kirjotuksissakaan. Asiavideot vaan on niin paljon parempia kun annetaan vaan palaa vaikka sönkkäis puutaheinää. Kuitenkin, hyvän asian puolesta tämä video, toivottavasti tää kamppanja saa nuoria lopettamaan tupakoinnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, toi videon tekeminen oli ehkä sönköintä ikinä, ja mulla kestikin tossa tosiaan montakymmentä minuuttia :D Mulle tuli toiset taas aiemmin valittamaan siitä, että pitäis leikata turhat pätkät pois noista yms. nii nyt oon siks mahollisimman paljo yrittäny noit leikata :/ Toivotaan! :)

   Poista
 5. Et maininnut kuinka monta kuvaa saa ottaa? Tai siis kuinka monell kuvalla saa osallistua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sillä oo sinänsä väliä, saa osallistuu vaikka kolmella, mut yhestä vaan voittaa jos voittaa :)!

   Poista
 6. Ainoo asia mikä tuli mieleen on, että mistä/keneltä oot ton tupakan saanu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Sattu itseasias hyvä säkä ja toi äitin miesystävä löys parkkipaikalta melkein täyden askin ja se toi sen mulle sit tota videota varten! Et eipä muuten ois tullu tota kohtaa siihen kuvattua x)

   Poista
 7. Olen luomassa blogia niin miten voi muokata tuota taustaa yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta bloggerin hallintapaneelin asetuksista :)

   Poista
 8. Menee hermoihi toi tollane . kaikki ei voi mitää finneillensä . ja sit valitat jostai parista finnistä niin paljo. ja sanot et onks se sit kiva näyttää finninaamalt siis voi vittu ei kaikki sille mitään voi !!! mieti enskerral mitä sanot toi loukkaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieti ensi kerralla vähän tarkemmin kelle puheet on suunnattu ja mitä haen takaa sanomisillani, helpottais sunkin oloa, kun et ottais noin itseesi :) Ihan omista finneistäni valitin, mikä on mun mielestä ihan täysin oikeutettua. Tosin en mä tässä postauksessa edes mun finneistäni maininnut...? Ja toi "onks se sit kiva näyttää finninaamalta" kohta jatkui "vaan sen takia, että tupakoi". Siis oikeesti, kuuntelisitte edes ja yrittäisitte ymmärtää miten asiat tarkoita, asioita ei pidä ottaa liian henk. koht.

   Poista
 9. Mitä tekisit jos teemu päättäs alkaa juomaa ja/tai polttamaan ku täyttää 18? Tossuttaisitko ja kieltäsit sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ois aika jännä, et sen mielipide päihteitä kohtaan muuttuis vaan sen takia, että se on vuoden vanhempi ja pääsee baareihin yms. :D Olen aika 99% varma, ettei näin tule käymään. Jos Teemu polttaa alkaisi, sen pitäis tehä valinta, että minä vaiko tupakka, sillä mä en tupakoivaa kattelis. Pieni alkoholin juominen ei mua haittaisi niinkään, kuhan ei hirveesti joisi.

   Poista
  2. Ootko tosissas jättämässä poikaystäväs jos se alkais tupakkaa polttamaan? Ei taida olla kovin aitoa rakkautta ;D

   Poista
  3. Idiotismi taas huipussaan :-) Mikähän siinä on niin vaikea ymmärtää, että tupakka on ÄLLÖTTÄVÄ asia, jota en voi sietää. En ikimaailmassa haluaisi pussata tupakoivaa ihmistä. Tässä nimenomaan se aito rakkaus tulisi esiin, kun Teemu jättäisi tupakan mun vuoksi. Mutta pääasiahan on, että me eletään ilman tupakkaa elämämme, joten tämmöstä tilannetta ei vastaan tule :-) Ja jos vielä jotain jatkettavaa, nii tule nyt herranjumala edes nimellä facebookissa vaikka sanomaan.

   Poista
  4. Joo no emmä nyt tiedä onks se sun osaltas mitään aitoa rakkautta jos laittasit sen valitsemaan ;D ei se rakkaus siitä tupakasta varmaan mikskää muutu :D mut juu eläkää elämänne miten elätte ei se tässä pääasia ollutkaan.

   Poista
  5. Mä en ees vaivaudu vastaamaan, koska yhä jaksoit anona vaivautua paskaa kommentoimaan asiaan, josta et mitään tajua. :)

   Poista
  6. Juh ihan miten neiti tahtoo ;)

   Poista
 10. tää postaus on kyllä ihan täyttä asiaa! mä oon myös aina vastustanu päihteitä. pari kaveria on alottanu juomisen/polttamisen, mutta niiden kanssa yhteydenpidot oikeestaan on jo jäänyt :/ mua alkaa ahdistaa jos joku polttaa tai kertoo kännitarinoitansa mun seurassa.. aion ehdottomasti osallistuu vielä tohon kampanjaan. toivon myös että tää herättelis nuoria päihteiden käyttäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Mulla käyny sama :/ Kiva kuulla, että aiot osallistua & toivotaan niin! :)

   Poista
 11. Siis tää on kyllä niin hyvä kampanja! Itekin oon ollu aina tupakan- ja alkoholin vastainen ihminen! Miksi sitä nyt omaa terveyttä pilaamaan?:)

  VastaaPoista
 12. Hyvä että asiasta pidetään nyt melua ei oo mitään hienoo haista roskalaatikolle, paskoo keuhkonsa, lihota tai kuolla noin kaksikymmentä vuotta ei tupakoivaa aikaisemmin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Tosin eihän kaikki kuole tupakan takia aikasin, vaan voi elää pitkäänkin, mut ei oo niin todennäköistä. Yhtä hyvin voi terve ja kuntoileva kuolla jo liian nuorena :/

   Poista
 13. Ei varmaan monetkaan tupakoivat ihmiset pidä tupakointia siistinä... Kaikki haluaisi varmasti lopettaa, mutta se ei oo todellakaan helppoa. Itselläni on tupakoivia ystäviä, eikä se haittaa minua. Minua ei ole koska painostettu polttamaan enkä ole ikinä sitä tehnytkään. Se,että polttaa tupakkaa ei tee ihmisestä mitenkään erilaista tai huonoa, se on jokaisen oma asia. Tupakoitsijat varmasti tietää tupakan haitat tms. Mutta se on kyllä todella naurettavaa että jättäisitte teeman jos se polttaisi. nyt vähä valoja taloon !!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei ole noin missään sanonutkaan?
   Ja kerro toki missä olen sanonut jättäväni Teemun tupakoinnin takia? Tietääkseni olen puhunut vain valitsemisesta minun ja tupakan välillä. Jos asiaan tosiaan on lisää valitettavaa (joka muuten on helvetin tyhmää, tää on minun elämäni, minun päätökseni ja ette tunnu edes meistä kummastakaan tarpeeksi mitään tietävän, kun tästä valitatte) niin tulkaa edes facebookissa sanomaan, muuten en voi kuin nauraa näille kommenteille. Ja jos joku tulee tohon mun sanomaan "tää on mun elämä, mun päätökset" kommentoimaan tosta jotain että "no on tupakointiki jokasen oma päätös" tms. nii jep on, mut tää kampanjan idea ei ole se kenen päätös tupakointi on jne. En ymmärrä miten voi mennä ihmisiltä noin pahasti ohi.

   Poista